Nu är det bara fyra dagar kvar på jobbet innan jag går hem för elva månaders "ledighet". Känns galet och väldigt konstigt. Men det börjar bli hög tid eftersom pyret är beräknat att komma på torsdag nästa vecka... Jag hoppas faktiskt att vår lilla bebis drar ut på att komma lite grann för det hade varit skönt med lite äkta ledighet. Jag är ju visserligen ganska stor vid det här laget, men ändå inte så pass att det skulle vara olidligt att gå över tiden. Det kan ju kanske ändras ganska snabbt, men just nu känns det som om det skulle vara ok. Tror eventuellt att jag kommer ångra detta om det slutar med igångsättning till midsommar, men, men... det får vi hantera då i sådana fall.
Den stora anledningen till varför jag har valt att jobba så länge är för att vi äntligen har lyckats starta upp ett jättespännande projekt på jobbet. Kommunen har sökt tillstånd för att få ta upp sand från havsbottnen för att använda som kustskydd vid tre olika tillfällen under en tioårsperiod och nu äntligen fick vi det. Det innebär att Sveriges första storskaliga strandfodring pågår just nu! Totalt ca 100 000 m3 sand ska vi pumpa upp på stränderna i Ystad Sandskog och Löderups Strandbad. Det är väldigt mycket sand! Tror att det motsvarar ungefär 4500-5000 fulla lastbilar....
Eftersom det är första gången detta görs så är naturligtvis intresset från media stort. Det har blivit en hel del "första gången" för mig denna veckan. Både TV och radio har avverkats och vi har fått en hel del positiva artiklar i framförallt lokalpressen. Det känns såklart väldigt bra att det mest är positiva tongångar, men när man läser kommentarerna till artiklarna så är det vissa som fortfarande inte har förstått poängen med denna mjuka, flexibla kustskyddsmetod. Trots att det är den metod som används mest i hela världen och som är den ekonomiskt och miljömässigt mest hållbara metoden så är det många som tror sig veta bättre och som tycker det är att kasta pengar i sjön. Om de visste vilka värden som skyddas längs kusten och vilka enorma summor som turismen i Ystad omsätter årligen (i runda slängar 650 miljoner/år), så skulle de kanske förstå att även om det verkar vara väldiga kostnader så får man tillbaka det tusenfalt.
Förhoppningsvis ligger sanden kvar länge och förhoppningsvis kan vi genom vårt kontrollprogram bevisa att vi inte orsakar någon bestående skada varken i täktområdet eller på utläggningsplatserna och förhoppningsvis så kommer även tvivlarna att ändra åsikt när de ser hur bra det blir, men det får framtiden utvisa!
onsdag, maj 25, 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar